Nieuws
Zorgelijke ontwikkelingen jeugd en veiligheid

In de gemeente spelen ‘verschillende zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van jeugd en veiligheid’. Dat staat in de Visie Jongerenwerk 2026-2030 die wethouder Jeffrey Keus heeft uitgebracht.

‘Jongeren worden vaker blootgesteld aan – en raken betrokken bij – middelengebruik, digitale dreiging en geweld. Dit beeld komt naar voren uit de signalen van de online jongerenwerkorganisatie die actief is in ruim 20 gemeenten. Vergeleken met die andere gemeenten lijken deze problemen zich in Leidschendam-Voorburg eerder en vaker voor te doen’.

‘Op sociale media verschijnen opvallend veel (video)berichten over vechtpartijen, geweld en de online verkoop van verdovende middelen. Het gebruik van middelen zoals vapes, snus en zelfs harddrugs ligt hier relatief hoog. Daarnaast zien we ook in Leidschendam-Voorburg een toename van de landelijke trend waarin criminaliteit en gangstercultuur worden verheerlijkt. Veel van deze ontwikkelingen spelen zich online af, buiten het zicht van ouders, scholen en hulpverleners. Daardoor is vroegtijdig signaleren en ingrijpen vaak lastig, terwijl online spanningen regelmatig escaleren naar conflicten op straat of op school. Dit maakt online jongerenwerk steeds belangrijker om jongeren te bereiken, problemen vroeg te zien en samen te werken aan oplossingen’.

‘Jongerenwerkorganisaties geven bovendien aan dat psychische problemen onder jongeren sinds de coronaperiode zijn toegenomen. Veel jongeren voelen zich eenzaam of geïsoleerd. Tegelijkertijd nemen ook de zorgen in gezinnen toe. Financiële problemen, woningnood, huiselijk geweld en armoede zorgen voor grote druk op het dagelijks leven. Jongeren die in zulke omstandigheden opgroeien, dragen deze last met zich mee – en dat heeft direct invloed op hun welzijn en toekomstkansen’.

Jongerenwerk richt zich op jongeren tussen 10 en 23 jaar die leven in gezinnen met financiële problemen en/of geweld en die een weinig positief rolmodel kennen. De wethouder noemt jongerenwerk een ‘onmisbare schakel’ bij de steun aan jongeren en ouders.

Keus verhoogt het budget voor jongerenwerk met 250.000 euro per jaar in 2026 en 2027. Het budget is op dit moment 585.000 euro. Bij het jongerenwerk komt de vraag van de jongeren zelf centraal te staan, niet meer het aanbod aan hulp. Er moet worden aangesloten op de leefwereld van de jongeren, ook on-line.

Jongerenwerk zal moeten samenwerken met ouders, scholen, sportclubs, culturele instellingen, werkgevers en welzijnsorganisaties. De inzet is: bevorderen mentale gezondheid; voorkomen schooluitval; voorkomen jeugdhulp; verhogen leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

Acties moeten gericht zijn op preventie (minder jeugdzorg nodig), de verbinding tussen school en maatschappelijke participatie, deelname aan sport/talentontwikkeling/maatschappelijke participatie, minder overlast en criminaliteit.

Jongerenwerk is geen luxe maar essentieel, aldus de wethouder. Sinds 2019 liep jongerenwerk via de zogenoemde subsidietafels doch dat leidde tot versnippering en ongevraagde activiteiten. De band met de jongeren liep schade op. Via speciale campagnes en veel overleg moet die worden hersteld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com