B&W gaan de gemeenteraad nog dit jaar informeren over de voor- en nadelen van de invoering van een zogenoemd ‘restafvaltarief’: het betalen van de afvalstoffenheffing aan de hand van de kilo’s restafval die jaarlijks worden geproduceerd. Daardoor moet het voor de inwoners lonend worden minder restafval te produceren. Tegen het voorstel van ChristenUnie was alleen de VVD.
Het speciale restafvaltarief staat bekend als Diftar: het bestaat uit een vast bedrag, dat voor iedereen gelijk is (vastrecht) en een variabel deel dat afhankelijk is van de hoeveelheid restafval die men aanbiedt. Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten kent zo’n systeem.
Er zal op voorstel van het CDA ook een proef starten met ‘Het nieuwe inzamelen’ in 1 of 2 wijken. Voorburg-Midden kent dit systeem al jaren. Inwoners daar brengen restafval weg naar ondergrondse containers, ander (gescheiden) afval wordt aan huis opgehaald. De proef zou nog dit jaar moeten starten.
De idee om door middel van een pasjessysteem het dumpen van afval in ondergrondse containers vanuit buurgemeenten tegen te gaan, haalde het niet. Volgens verantwoordelijk wethouder Marcel Belt zijn er geen signalen van grootschalige dump en is zo’n pasjessysteem erg duur wat invoering en beheer betreft.