Gedeputeerde Staten (GS) hebben twijfels over de haalbaarheid van plannen voor woningbouw tot 2030. Tussen 2022 en 2030 zouden er in de provincie 247.896 woningen bij moeten komen. Er zijn er bijna 56.000 gebouwd; er liggen plannen voor nog eens ruim 49.000 woningen. Er rest zo een ‘gat’ van 142.500 woningen. ‘Gegeven die stand van zaken lijkt het op dit moment, met de nu beschikbare kennis, twijfelachtig of de afgesproken aantallen woningen in 2030 gerealiseerd kunnen worden’, aldus GS in een brief aan Provinciale Staten.
Bouwen om te bouwen wijzen GS af. ‘We willen niet dat we, als het al mogelijk zou zijn, de aantallen voor 2030 halen maar met de verkeerde balans in de woningvoorraad en woningen die niet aansluiten op de behoeften van Zuid-Hollanders’. De oorzaken dat er niet meer gebouwd wordt zijn volgens GS bekend: ‘Bijvoorbeeld stikstof, netcongestie, toegenomen kosten in combinatie met schaarste aan sommige bouwgrondstoffen, geluid en soortenbescherming’.
‘De woningnood in onze provincie is simpelweg veel te hoog. Het gevolg is dat veel te veel Zuid-Hollanders in ongeschikte of zelfs schrijnende woonsituaties moeten leven. Dat is slecht voor hun levenskwaliteit, gezondheid, vermogen om bij te dragen aan onze economie en daarmee ondermijnend aan de kracht van onze samenleving’, zo stellen GS. Ze zijn met alle betrokken partijen in de slag om oplossingen te vinden. ‘Het bouwtempo moet, zoals gezegd, fors omhoog. We beseffen dat onze invloed op de daadwerkelijke bouw van woningen beperkt is, maar we doen het maximale om de realisatie te versnellen’.
De provincie zelf heeft inmiddels voor 2025 en 2026 63,7 miljoen euro uitgetrokken om woningbouw te stimuleren. ‘Met de intensivering van onze inzet, is het onze hoop en verwachting dat we een zo positief mogelijke bijdrage leveren aan de realisatie van woningen in Zuid-Holland: zoveel mogelijk van de goede woningen zo snel mogelijk gerealiseerd. Mocht blijken dat bovenstaande inzet onvoldoende effect oplevert, dan bezinnen wij ons eind 2025 op verdere/aanvullende stappen en inzet’.