Vrijdag 6 juni, 16.15 uur. De gemeente zendt een bericht uit met als kop ‘Grote drukte verwacht rondom Mall tijdens Pinksteren’.
De tekst luidt als volgt: ‘Het Pinksterweekend verwacht de gemeente Leidschendam-Voorburg opnieuw een grotere drukte dan normaal bij de Westfield Mall of the Netherlands. Dat betekent dat het weekend van 7 en 8 juni en op 2e Pinksterdag 9 juni tussen 13.00 uur en 17.00 uur de parkeerterreinen naar verwachting vol zullen staan. Check voor uw vertrek de actuele drukte en de voorspelde bezetting van de parkeerterreinen op: verkeersradar.wegstatus.nl Het advies is om niet met de auto te komen. Er zijn bij de Mall ruim 1500 fietsparkeerplekken en bijna elke 10 minuten stopt tram 2, 6 of 19 bij het winkelcentrum. Check ov9292 voor de actuele vertrektijden’.
Het geheel werd begeleid met een foto van de Mall zelf. Nog een beetje gratis reclame voor het winkelcentrum ook.
Hoe aandoenlijk naïef allemaal. De parkeerterreinen rond de Mall staan vrijwel permanent vol. Dat is al traditie. En zeker ook met Pinksteren, zo leert de ervaring van de laatste jaren.
Het advies om niet met de auto te komen is al vaker uitgegeven. Het laatst op 29 mei van dit jaar. Het is nog nooit opgevolgd door de Mall-bezoekers. Die komen ‘gewoon’ met de wagen en zijn niet te beroerd om geruime tijd in de file te staan, dan wel rond te rijden in de buurt op zoek naar een parkeerplek. Inclusief het aan de laars lappen van de verkeersregels. Er is toch geen politieagent die daar op let.
1500 fietsparkeerplekken? Mensen die meerdere uren in de Mall gaan ronddraaien komen niet op de fiets. Omwonenden wellicht wel, maar dan alleen om een snelle boodschap te doen. En dat doen ze zeker niet op dagen waarvan bekend is dat je in het winkelcentrum over de hoofden kunt lopen.
Het trammetje dan. Inderdaad, dat vervoermiddel is bruikbaar. Maar kooplustigen gaan zich daar niet inproppen met de nodige ‘bagage’. Die gaan niet staan wachten op een tochtige halte. Die gaan niet nog eens lopen van of naar die halte. Bij de Mall niet en thuis niet. Die willen comfort en gezelligheid. Van deur tot deur. Dus de eigen auto. Dat is ook wel gebleken uit experimenten waarbij de auto op Forepark gezet kon worden om vandaar naar de Mall en terug te worden vervoerd. Allemaal mislukt.
Miljoenen euro’s zijn er al besteed aan de verkeers- en parkeeroverlast van Mall-bezoekers. Zonder enig merkbaar effect. Een ‘operationeel mobiliteitscentrum’ – een fraaie term voor normaal overleg tussen betrokken instanties – mag de gemeente na jaren geploeter nu zelf gaan runnen.
Over een nieuwe en betere halte van tram 2 en 6 bij de Mall is jaren alleen gepraat. Nu wil men er eindelijk werk van maken. Opvallend genoeg vlak voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2026. Een bewaakte overdekte fietsenstalling idem dito. Na jaren praten is er nog steeds niets. Voor een betere doorstroming – laat ons niet lachen – werden betonblokken op de Heuvelweg neergezet. Dat zou nu permanent moeten worden.
En verder? Om de Mall-parkeerders uit de omliggende wijken te weren wordt er vergunningparkeren ingevoerd. Zogenaamd ook vlak voor de gemeenteraadsverkiezing van begin 2026. Alleen zijn de bewoners van de wijken de klos. Die moeten gaan betalen voor hun vergunning. De omgekeerde wereld. Niet de overlastgever betaalt, doch het slachtoffer van die overlast.
Vier jaar lang heeft de coalitie VVD, GBLV, D66 het probleem-Mall laten voortslepen. Onderzoeken en praten, verder niets. Maatregelen, ho maar. Zelfs de recente oproepen niet meer met de wagen te komen moesten eerst door de gemeenteraad bedacht worden.
En dan te bedenken dat er voor het Pinsterweekeinde slecht weer was voorspeld. Ergo: nog meer mensen pakken de auto. ‘Maar wij als gemeente hebben u oproepen dat niet te doen. Dan is het ook niet meer onze verantwoordelijkheid. En nu gaan we verder met mooi weer spelen’.