Mening
U zegt het maar: Catch 22

Het was weer zover. Complete chaos richting en rond de Mall en radeloze omwonenden. Daarbij gevaarlijke verkeerssituaties door het soort publiek dat de Mall aantrekt.

Deze ellende kon ontstaan door het volstrekt onverantwoorde doordrukken door de verantwoordelijk wethouder van de bouw van de Mall op een volstrekt ongeschikte locatie. Zij kende de risico’s, want die waren haar gepresenteerd door deskundigen. Die negeerde zij. Bewust, dus opzettelijk.

Deze wethouder heeft een duidelijke voorkeur voor het creëren van chaos, onveiligheid en wanhoop bij de inwoners van onze gemeente. Zij heeft namelijk primair een duidelijke voorkeur voor projectontwikkelaars.

Wat is eigenlijk de taak van een wethouder? De site van de Rijksoverheid zegt het zo: ‘De wethouders en de burgemeester besturen de gemeente. Ze zijn samen het college van burgemeester en wethouders”. En, “Het college van burgemeester en wethouders voert de besluiten van de gemeenteraad uit. Het college voert ook wetten en regelingen van het Rijk en de provincie uit (medebewind).” En verder: “Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, bijvoorbeeld onderwijs of financiën. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Wethouders hebben hierover overleg met ambtenaren van het Rijk en de provincie. Ze hebben ook gesprekken met bewoners, bedrijven en organisaties’.

In artikel 41b van de gemeentewet staat: ‘Een wethouder vervult geen nevenfuncties waarvan de uitoefening ongewenst is met het oog op een goede vervulling van zijn wethouderschap’.

En wat is één van de nevenfuncties van de wethouder? Lid van de bestuurscommissie Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), economisch vestigingsklimaat. En wat doet de MRDH? De site zegt het zo: ‘Al met al werkt de MRDH aan een duurzame en internationaal concurrerende metropoolregio met een aantrekkelijk landschap en een infrastructureel netwerk dat woonkernen, werklocaties en voorzieningen goed verbindt’. Dat verklaart die Mall daar.

Dat is de wethouder die, zo bleek begin 2020, bestuurslid was bij de Stichting dierenweide Schakenbosch. (Vlietnieuws 12 juli 2023,`Wethouder heeft eigen bedrijf`) Die functie, die nauwelijks of niet van invloed op haar taken als wethouder kon zijn, heeft zij neergelegd. Dié wel, maar de nevenfunctie bij MRDH (kijkt u nog eens goed naar wat de MRDH beoogt) niet…

En nu bemoeit zij zich met de ontwikkeling van de Julianabaan die geen Mall zou worden, maar wel mensen uit Den Haag moet aantrekken. Gelukkig is er in Voorburg West geen verkeersprobleem en áls dat er al is, is dat volgens de wethouder vast niet groot genoeg om de inwoners tot wanhoop te drijven.

Daar past de afwijzing van de wethouder van een autoluw Klein Plaspoelpolder naadloos bij. Geen chaos? Geen overlast? Kán niet! Rust? Zo is de wijk niet ontworpen, daar is geen ruimte voor. En op basis van de door haar geselecteerde verkeersonderzoeken en het daarop gebaseerde ontwerp van de wijk kan er vanzelfsprekend niets meer gewijzigd worden. Niemand weet immers beter waar wel of geen ruimte voor is dan deze wethouder. Dankzij haar genieten we immers dagelijks van de ruimte die zij de Mall gaf.

Wie denkt de wethouder wel dat zij is? Zij bepaalt niets, want zij besluit niets. Dat doet de gemeenteraad als hoogste orgaan. Nogmaals: het college van burgemeester en wethouders voert de besluiten van de gemeenteraad uit. De leden van de gemeenteraad nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Dat geldt ook voor de meerkosten voor de ombouw van de Julianabaan. Het is niet aan B & W om te bepalen dat die überhaupt worden gemaakt. Dat bepaalt, in een normale gemeente, de gemeenteraad.

Maar politiek gaat niet om het naleven van de wet. Dat stelde het nieuwe raadslid voor de SP, Jelle Snellink zelfs ongegeneerd vast: ,,Ik kijk er naar uit om de SP te mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad van mijn geboorteplaats.” (Vlietnieuws, 23 mei jl.) Niet de inwoners dus, zoals in artikel 7 van de Gemeentewet staat: ‘De raad vertegenwoordigt de gehele bevolking van de gemeente’, nee, Snellink vertegenwoordigt zijn partij. Zo’n uitspraak is zelfs als een verspreking onacceptabel. Daarmee schoffeerde hij ons inwoners door de wet openlijk naast zich neer te leggen. Dat is dan een lid van de raad die een wethouder op grond van artikel 49 van de gemeentewet kan en mag ontslaan.

Want wanneer de raad geen vertrouwen meer heeft in een wethouder, kan de raad tot ontslag besluiten. En hoe kan er nog vertrouwen zijn in een wethouder die zo onnoemelijk veel schade heeft aangericht en weer dreigt aan te richten? En wat doet de raad nadat 20 vragen aan wethouder Keus zonder concreet antwoord bleven? Het erbij laten?

Het nalaten om in te grijpen, zelfs om tenmínste hun wettelijke taak uit te voeren kan alleen als de raadsleden een marionet van het college en hun partij zijn én bereid zijn de wet naast zich neer te leggen. Dan hebben de wethouders vrij spel, hoe waanzinnig hun ideeën ook zijn.

En misstappen van een VVD wethouder en een SP raadslid, van rechts tot links dus, maken duidelijk dat niet de politieke kleur van een wethouder of gemeenteraadslid relevant is voor het ontbreken van kwaliteit van het bestuur in onze gemeente. Het is het is primair het gebrek aan integriteit en secundair het gebrek aan deskundigheid.

Catch 22 dus in Leidschendam-Voorburg.

(Carlo Wagenmans)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com