Nieuws
Uitgaven groenbeheer onbekend

De gemeente weet niet wat men jaarlijks aan groenbeheer uitgeeft. De kosten vormen veelal onderdeel van een groter plan. Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten. Aanleiding vormde de vraag wat het de gemeente aan uitgaven bespaart nu er minder gemaaid wordt door de bedrijven die de gemeente daarvoor inhuurt. Ook over die besparing kan de gemeente geen duidelijkheid geven.

‘Het is niet mogelijk om die kosten exact te geven. Het gaat om een samenhangend geheel van werkzaamheden binnen bredere beheerbudgetten. De kosten zijn onderdeel van een groter beheerplan, waarin ook onderhoud van bomen, plantsoenen, oevers en verhardingen is opgenomen. De begroting geeft een totaalbeeld van de middelen die beschikbaar zijn voor het groenbeheer. Binnen die begroting lopen kostenposten door elkaar heen. Ze zijn niet met een schaar te knippen in afzonderlijke bedragen per maaitype of per maatregel. Het uitsplitsen van specifieke bedragen per activiteit zou geen volledig of juist beeld geven van de werkelijke inzet of kosten’, aldus de zegsvrouwe van B&W.

‘De gemeente heeft voor het maaien en groenbeheer inderdaad contracten met externe partijen. Deze contracten bevatten prijsafspraken die afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals weersomstandigheden, planning en beschikbaarheid van personeel. Het is daarom niet mogelijk om een exact bedrag te noemen dat het minder maaien jaarlijks oplevert, omdat het effect op de kosten per jaar kan variëren. Bovendien is het niet per definitie goedkoper: wanneer minder vaak wordt gemaaid, betekent dat niet automatisch minder werk. Integendeel, denk aan een complexere manier van maaien, of bijvoorbeeld wanneer een gazon wordt omgezet naar grasland dat twee keer per jaar gemaaid wordt, is er een extra handeling nodig in de vorm van het afvoeren van het gemaaid gras. Dat brengt juist extra kosten met zich mee’.

Dat het bij minder maaien om een bezuinigingsmaatregel gaat, net als het vervangen van vaste oevers door natuurlijk, het niet meer bestrijden van onkruid en het niet meer afvoeren van snoeiafval, ontkennen B&W, al sluit men financieel gewin niet uit. ‘Het minder maaien is nadrukkelijk geen bezuinigingsmaatregel, maar een inhoudelijke keuze. Het is onderdeel van een bredere ecologische benadering van het groenbeheer. Door minder vaak te maaien en natuurvriendelijke oevers toe te passen, geven we ruimte aan biodiversiteit en verbeteren we de leefomgeving voor insecten, vogels en kleine dieren. Ook het anders omgaan met snoeiafval en onkruidbestrijding past in die lijn. De maatregelen zijn in de eerste plaats bedoeld om ecologische doelen te realiseren. Eventuele besparingen zijn niet het uitgangspunt’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com