,,Ik verbaas mij nog immer over de voor het publiek nonchalante wijze, waarop door de overheid wordt omgegaan met subsidies voor elektriciteit en waterstof. In de appartementen zoals die waarin ik woon is elke vorm van alternatieve energie voorziening een issue. Zonnepanelen of warmte wisselaar op het dak voor 6 appartementen is zinloos als gevolg van de beperkte beschikbare oppervlakte. Warmtepompen kunnen niet worden geplaatst door ruimte gebrek, de geluidsoverlast en beperkte mogelijkheden om te isoleren. Elektrische combiketels zijn er nog onvoldoende en absoluut onbetaalbaar.
Waterstofgas kan door de huidige leidingen en is met een kleine aanpassing op branders voor kooktoestellen en combiketels te gebruiken. En dit gaat in ons land alleen al om vele duizenden woningen. En daarvan zijn tevens duizenden eigenaren niet in staat de kosten van alternatieven anders dan waterstof te dragen.
Daarnaast lijkt waterstof ook voor het vervoer de meest zinnige oplossing. Via de huidige tankstations is het tanken van auto’s probleemloos te doen en de uitlaat geeft schoon water als afval. In Groningen is alles voor handen om waterstofgas te produceren met behulp van windmolen energie en zonnepanelen op overheids gebouwen en dergelijke. Bovendien levert het werkgelegenheid al de mensen die door de afbouw van aardgaswinning dreigen werkeloos te worden.
Toch zie je alleen maar subsidies voor elektrische auto’s en laadpalen. Ik geloof niet dat een stad vol met laadpalen langs de weg een erg aantrekkelijk plaatje oplevert. Dit dan nog los van de kosten voor deze operatie. Wat kost het om in een beschermd dorpsgezicht een straat vol te zetten met laadpalen. En bedenk dat daardoor ook nog eens vele trottoirs onbegaanbaar worden als gevolg van de aansluitsnoeren naar de auto’s.
Waarom wordt dan tot dusver alleen met veel publiciteit steevast geroepen over de voordelen van elektra als alternatief voor aardgas terwijl waterstof een vele malen betere is?”
(Rob den Hertog)