Nieuws
Verkeerschaos Mall mag zich niet herhalen

Een verkeerschaos rond de Mall zoals die zich op Tweede Pinksterdag voordeed, mag zich niet herhalen. Er moet iets gebeuren, zowel op de korte als lange termijn. Desondanks zijn er geen garanties te geven dat ‘Pinksteren’ zich niet opnieuw zal voordoen.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen gezegd in een door GBLV aangevraagde extra vergadering van de gemeenteraad. ,,We hadden de situatie niet onder controle. Dat is heel erg en heel erg vervelend.’’ Alle fractiewoordvoerders vroegen om actie en maatregelen.

De wethouder verwees naar door haar in antwoorden op vragen van gemeenteraadslid Bart Eleveld (VVD) genoemde maatregelen. Vlietnieuws berichtte daar gisteren over https://vlietnieuws.nl/2021/06/03/verkeerschaos-rond-mall-verkeerslichten-de-schuld/

Ze zei dat er nu een Operationeel mobiliteitscentrum (OMC) actief is dat direct maatregelen kan nemen als het verkeersaanbod bij de Mall te hoog wordt. Tegelijk zijn er nieuwe metingen van het verkeersaanbod rondom het winkelcentrum gestart. Op grond van die gegevens wil de wethouder na de zomer met een actieplan komen.

Elk weekeinde zullen er bij de A4 en op de N14 tekstkarren staan met aanwijzingen voor automobilisten die naar de Mall willen. De bezetting van de parkeergarages daar is inmiddels opgevoerd van 75 naar 85 procent. Zodra dat op grond van coronamaatregelen kan wordt het 100 procent.

Op de kruispunten rondom de Mall moeten verkeersregelaars zorgen dat die open blijven zodat openbaar vervoer en hulpdiensten vrije doorgang hebben. Ook moeten de verkeersregelaars voorkomen dat automobilisten de omliggende wijken in rijden om daar te parkeren.

De werking van de verkeerslichten van Rijkswaterstaat en de gemeente zal worden afgestemd zodat er ook ‘groene golven’ gecreëerd kunnen worden voor een betere doorstroming.

In navigatiesystemen die automobilisten gebruiken wordt het rechts af slaan vanaf de N14 de Noordsingel op als mogelijke route naar de Mall niet meer aangegeven. Bekeken wordt of het links af slaan vanaf de Noordsingel naar de parkeergarage Liguster onmogelijk kan worden gemaakt.

Met HTM wordt besproken de frequentie van trams 19, 2 en 6 op te voeren. Op bedrijfsterrein Forepark zijn op zich 1000 parkeerplaatsen beschikbaar. Er wordt aan gewerkt die te gaan benutten en vanaf daar een shuttlebus te laten rijden met de Mall.

De wethouder gaf verder aan met de inwoners van de wijken rondom de Mall te gaan praten over maatregelen tegen Mallbezoekers die daar parkeren. Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat 70 procent van de omwonenden een blauwe zone als maatregel afwijst. Zij keerde zich tegen het afsluiten van de betrokken wijken.

Stadsbeheer heeft inmiddels opdracht gekregen rondom de Mall elk weekeinde afval weg te halen dat bezoekers van de Mall daar achter laten.

GBLV-fractieleider Frank Rozenberg stelde dat de wethouder een vierkante cirkel weer rond moet zien te krijgen. Ook vroeg hij zich af wat de eigenaar van de Mall, URW, eigenlijk doet want die zijn volgens Rozenberg wel heel erg stil.

Bart Eleveld (VVD) verklaarde dat de inwoners niet de dupe mogen worden van het Mall-bezoek. De liberalen zijn ook bereid te investeren in overlast beperkende maatregelen, zo gaf hij aan.

Jacco van Maldegem (D66) betoogde dat er feitelijk te weinig informatie beschikbaar is. Hij pleitte voor een lijst met ‘dit is de drukte, dit zijn de maatregelen, dit zijn de kosten’ waarmee wethouder Van Eekelen terug zou moeten komen naar de gemeenteraad.

Ron van Duffelen (CDA) noemde de verkeerschaos rond de Mall ‘onacceptabel’. Een herhaling van Tweede Pinksterdag mag niet voorkomen, zo gaf hij aan.

Delroy Blokland (PvdA) zei nog te weinig te weten. Hij noemde het bedenken van oplossingen op dit moment voorbarig. Hij eiste wel een garantie dat pieken in het verkeersaanbod beheerst worden. Desnoods moeten wegen maar worden afgesloten.

Henk Knoester (GroenLinks) pleitte voor betaald parkeren in de wijken rondom de Mall, waarbij bewoners een ontheffing krijgen. Op Mall-piekdagen zouden de omliggende wijken ook afgesloten moeten worden.

Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) sloot zich aan bij zijn D66-collega. Ook vroeg hij om maatregelen die rechts om rijden rondom de Mall afdwingen. (foto Ressiva)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter