Nieuws
Voetbalpaneel onthuld

Leidschendam-Voorburg is een nieuwe toeristische attractie rijker: langs het fietspad aan de Noortheylaan herinnert sinds gisteren een informatiepaneel permanent aan het feit dat het voetballen in Nederland, in de gemeente Veur (nu Leidschendam) begon. En wel op de voormalige jongenskostschool Noorthey.

In zijn toespraak bij de onthulling wees historicus Jan Luitzen op een brief van de voormalige leerling Johannes Gülcher. Deze schreef namelijk al in 1863 aan zijn vader over ‘football’. Luitzen stelde dat daarmee is aangetoond dat Veur de geboortegrond is van voetbal in Nederland. Overigens introduceerden Engelse leraren van de kostschool meer, destijds voor Nederland onbekende, sporten. Onder andere cricket én hockey werden al in het midden van de 19e eeuw in Veur beoefend.

Wethouder Astrid van Eekelen stond stil bij het historische belang van de ontdekking van Luitzen en zijn collega Zonneveld. Zij stelde dat Leidschendam hier trots op mag zijn. En, zo benadrukte zij, waar Voorburg aan de basis van Limes in de Romeinse tijd stond, zo staat Leidschendam aan de basis van modern voetbal in Nederland.

Frederik Boreel dankte namens het nog steeds bestaande Genootschap Noorthey alle betrokken partijen voor het initiatief voor de plaatsing van het informatiepaneel. Samen met Astrid van Eekelen en Tjaard de Vries verrichtte hij de officiële onthulling. Zie tevens https://vlietnieuws.nl/2021/09/18/nationale-voetbalhistorie-startte-in-veur-leidschendam/ 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter