Nieuws
Vier tips voor een gelukkiger en gezonder 2022!

Als je begin 2022 niet lekker in je vel zit, kan het verleidelijk zijn om op dieet te gaan. Maar zelfs diëten die goed beginnen, eindigen vaak met gevoelens van falen en loskoppeling van voedsel en je lichaam. Door een bredere kijk op gezondheid te nemen die zich richt op het verbeteren van fysiek en mentaal welzijn in plaats van het bereiken van een getal op een schaal, kun je je beter voelen in de huid waarin je je nu bevindt terwijl je je toekomstige gezondheid ondersteunt zodat je de polis die je hebt afgesloten via zorgverzekering vergelijken dit jaar hopelijk niet hoeft te gebruiken.

Speel met je groenten

Als je het gevoel hebt dat je eetpatroon ‘beter’ kan, is het eten van meer groenten in je maaltijden een goed begin. Als je in een plantaardige sleur zit, experimenteer dan met een paar nieuwe recepten voor het bereiden van groenten als bijgerecht of om ze op te nemen in een eenpansmaaltijd. Groenten zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en gezondheidsbevorderende fytochemicaliën en kunnen een kleurrijk en bevredigend contrapunt toevoegen aan het dichtere of rijkere voedsel op je bord. Bovendien zul je waarschijnlijk merken dat jij – en je spijsverteringsstelsel – zich beter voelt als je regelmatig groenten in je hoofdmaaltijden opneemt.

Onderzoek je behoefte aan plezier

We hebben allemaal op verschillende manieren met de pandemie omgegaan. Ongeacht hoe veerkrachtig je bent, twee jaar beperkt zijn in het soort activiteiten waaraan je deelneemt, heeft je wereld waarschijnlijk kleiner gemaakt – en je bronnen van plezier verminderd. Je kunt genieten van een georganiseerde, warme en gastvrije thuisomgeving. Misschien vind je plezier in creatieve bezigheden. Misschien heb je zin om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken. Als je niet genoeg plezier beleeft aan non-food dingen, is de kans groter dat je je wendt tot eten voor al je plezierbehoeften.

Koppel fysieke activiteit aan zelfcompassie

Als je tijdens de pandemie meer sedentair bent geweest – misschien zelfs tot het punt dat je je gedeconditioneerd voelt – ben je niet de enige. Als je kracht, uithoudingsvermogen of flexibiliteit niet zijn waar je ze nodig hebt, toon jezelf dan wat zelfcompassie in plaats van jezelf in elkaar te slaan. Maak vervolgens een realistisch plan om je conditie te verhogen, waarbij je soorten beweging kiest die je leuk vindt en die je zullen helpen de kloof te overbruggen van waar je nu bent en waar je moet zijn. Als je ongemotiveerde gedachten hebt zoals: “Wat is er mis met mij? Vroeger kon ik meer gewicht tillen / verder strekken / verder lopen”, geef jezelf nog een dosis zelfcompassie.

Laat voedselschuld los

Eten is onze brandstof, maar eten is ook een bron van plezier. Terwijl het baseren van je maaltijden en snacks op voedzaam voedsel je zal helpen om je fysiek op je best te voelen, heb je ruimte voor “speelvoedsel” dat niets specifieks met voeding te maken heeft. Als je besluit iets te eten voor puur plezier, eet het dan met aandacht, sta jezelf toe ervan te genieten en ga dan verder. Bezoedel de ervaring niet door je schuldig te voelen. (Partnerbijdrage)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter