Nieuws
Oekraïnedebat overheerst door andere zaken

B&W hebben één nieuwe locatie gevonden voor sociale woningbouw en twee voor het neerzetten van flexwoningen (kleine woningen voor woningzoekenden). Nog voor de zomer moet duidelijk worden waar het snelst, de meeste woningen neergezet kunnen worden.

Dat heeft wethouder Kist bekend gemaakt in een commissie van de gemeenteraad die sprak over de hulp aan Oekraïnse vluchtelingen. Daar onthulde de bestuurder ook dat de gemeente vorig jaar geen statushouders (asielzoekers die mogen blijven) heeft kunnen huisvesten wegens een gebrek aan woonruimte.

Kist kwam met zijn mededeling over de bouwlocaties na diverse schorsingen. Die werden aangevraagd door Jochem Streefkerk (PvdA) en Wouter Jorissen (D66) nadat de wethouder weigerde op concrete vragen over de bouwplekken in te gaan. Naar zijn zeggen was hij daartoe gedwongen door VVD, GBLV en D66. Die zijn in onderhandeling over de vorming van een coalitie en daarbij was het onderwerp als ‘politiek gevoelig’ bestempeld.

Tijdens de schorsingen bleek dat geen der onderhandelaars van VVD, GBLV of D66 zich in Kist’s voorstelling van zaken herkende. ,,Ik heb me hopeloos vergist. Mijn diepe excuses voor de onrust en verwarring die ik heb veroorzaakt’’, aldus Kist daarna.

De gemeenteraad nam in december 2021 unaniem een motie aan waarin B&W werden gevraagd met spoed te gaan zoeken naar bouwlocaties voor flexwoningen vanwege de woningnood in de gemeente.

Het debat over de Oekraïnse vluchtelingen leverde weinig nieuwe inzichten op na het interview dat Vlietnieuws afgelopen vrijdag met wethouder Kist had: https://vlietnieuws.nl/2022/04/15/wethouder-floor-kist-manager-oekrainse-vluchtelingen/

Volgens wethouder Kist zijn er nu 374 Oekraïnse vluchtelingen in de gemeente, allemaal thuis bij particulieren. Ongeveer de helft van hen zijn kinderen. Inmiddels zijn er met 121 vluchtelingen afspraken gemaakt over het uitbetalen van leefgeld. Voor het begeleiden van Oekraïnse vluchtelingen naar werk heeft de gemeente op dit moment geen mankracht. Dat komt pas aan bod nadat opvang en onderwijs zijn geregeld.

De wethouder beloofde de gemeenteraad periodiek te informeren over de besteding van de 1,5 miljoen euro die de gemeente voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen en alles wat daarbij komt kijken, heeft uitgetrokken. Dat bedrag zou genoeg moeten zijn voor de uitgaven dit jaar en een deel van 2023, aldus Kist.

Het grootste deel van de 1,5 miljoen zal opgaan aan het huren van een kantoor op bedrijfsterrein Overgoo om daar Oekraïnse vluchtelingen langdurig te kunnen opvangen. Ook de verbouwing van dat kantoor en een leegstaande school aan De Haar ten behoeve van onderwijs aan Oekraïnse kinderen vergt het nodige geld.

In de commissievergadering stelden woordvoerders van diverse fracties dat de opvang van Oekraïnse vluchtelingen niet ten koste mag gaan van het zoeken naar woonruimte voor statushouders of andere groepen woningzoekenden.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter