Mening
U zegt het maar: Reactie op groenuitspraken wethouder Bremer

‘Graag wil ik reageren op het bericht in Vlietnieuws ( https://vlietnieuws.nl/2025/01/06/bw-groenplannen-verplichten-tot-niets/ )  waarin wethouder Bremer stelt dat het Groenactieplan van de gemeente Leidschendam-Voorburg geen verplichtingen kent. Het zou alleen een ‘ambitie weergeven’ en ‘richtlijnen bieden’, aldus wethouder Bremer. Wethouder Bremer heeft het Groen Actieplan blijkbaar nog nooit helemaal gelezen. Laat ons haar even op weg helpen….

Het Groen Actieplan is eind 2023 vastgesteld door de Raad. Het kan alleen door de Raad gewijzigd worden. Bij de presentatie van het Groen Actieplan stelde wethouder Belt, lid van het college, dat het college met  het Groen Actieplan ‘radicaal wil vergroenen voor onszelf en voor de natuur’.  Ja, wethouder Bremer, het Groen Actieplan noemt inderdaad een ambitie, namelijk  dat ‘Leidschendam-Voorburg de komende jaren een zichtbaar groenere en meer biodiverse en klimaatbestendige gemeente wordt, met aandacht voor de gezondheid van onze burger’.

Klopt dus, mevrouw de wethouder, het Groen Actieplan bevat een ambitie. Maar als u het plan echt gelezen hebt, dan leest u in de paragraaf daaronder dat deze ambitie wordt vertaald in ‘opgaven’. Opgaven aan de gemeente om te doen dus. Ik noem er een paar: ‘we realiseren meer groen’; ‘we verbeteren de kwaliteit van het groen’; ‘we verbinden het groen beter met elkaar en met het water’. Om deze doelen te realiseren stelt de gemeente dat zij het volgende gaat DOEN: ‘Bij woningbouwprojecten zetten we ook in op vergroening. Bij bouwprojecten is aandacht voor natuurinclusiviteit’.  Ik noem zo maar een paar zinnen. Niks ‘ambitie’, niks ‘richtlijn’. Het college benoemt in het Groen Actieplan de daden die het gaat doen. Goedgekeurd door de gemeenteraad.

Ook stelt de wethouder dat de herontwikkeling van de Van Ruysdaellaan expliciet benoemd wordt in het Groenstructuurplan. Dat dateert uit 2010….. Ruim voor het Groen Actieplan dus. Maar mag ik de wethouder er ook aan herinneren dat het Groenstructuurplan als titel heeft ‘Buitengewoon Groen’? Zegt dat misschien iets? En wat staat er dan op pagina 35? Dat dit gebied (de Centrale Zone) ‘als zeer belangrijke groene zone de centrale ruggengraat van de gemeente is’. En ‘dat bij de herontwikkeling van het gebied rond de Van Ruysdaellaan de Centrale Zone versterkt dient te worden’. Dus niets over eerst voorrang voor bouwen, niets over alleen maar richtlijnen voor groen. De gemeente heeft een opgave om het groen in dit gebied te versterken. Dat blijkt uit zowel het Groenstructuurplan als uit het Groen Actieplan.

College, neem je verantwoordelijkheid en voer uit wat is vastgelegd in deze nota’s, die zijn goedgekeurd door de gemeenteraad. En neem je inwoners serieus die je hieraan helpen herinneren. In plaats van te stellen dat het plan ‘niet leidt tot onaanvaardbare aantasting van de zone’. Volgens het college dan. Hoezo is het groen van ‘matige kwaliteit’? Het gaat hier om een heel oud stukje heemtuin. Moeten we een natuurexpert inhuren om te zien of deze stelling van de wethouder hout snijdt? Ik denk dat ik het antwoord wel weet…’

(Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Leidschendam-Voorburg)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com