Na het lezen van het volgende artikel https://vlietnieuws.nl/2025/02/24/u-zegt-het-maar-welles-nietes-gemeente-en-kafka/ , blijkt niets te zijn verbeterd. Dat dit onprofessionele gedrag nog steeds plaats vindt is frustrerend, triest en vergroot het wantrouwen van de burger in de overheid. Ook is een dergelijke ervaring met de gemeente LV mij niet vreemd en heb het zelf meerdere keren ondervonden. Dit is één van de redenen om ‘ja’ tegen zeggen op de vraag of ik wilde deelnemen aan de Staatscommissie Rechtsstaat.
Vooral het ontkennen, wijzen naar anderen, meldingen die als afgehandeld worden gemeld, terwijl ze dat niet zijn, geen empathie tonen, slecht communiceren, economische belangen voorop stellen i.p.v. de belangen en welzijn van de burger, het zijn enkele bekende klachten over de gemeente LV.
Zie ik verbetering in LV? Helaas moet ik ‘nee’ zeggen. Daarnaast is de gemeente door de provincie onder ‘interbestuurlijk toezicht’ geplaatst omdat er al sinds begin 2024 te weinig statushouders van een woning zijn voorzien ( https://vlietnieuws.nl/2025/02/22/binnen-een-maand-121-woningen-nodig/ ) en dat is niet de eerste keer dat de gemeente onder toezicht is gesteld. Om maar niet te spreken over de jongeren die geen woning in LV kunnen vinden. Geen plek, alleen voor dure woningen!
Naast de chaos op de woningmarkt, is het ook slecht gesteld met de luchtkwaliteit, staan het groen, de natuur (park rusthout, vlietland), veiligheid (slechts 68% politiebezetting), verkeers- en parkeerproblematiek, energietransitie, handhaving, burgerparticipatie en de afvalverwerking (zwerfafval en afval dumping) enorm onder druk.
Waarom zien we zo weinig verbetering? Uiteraard zijn er genoeg ambtenaren die zich inzetten voor verbetering, maar om onduidelijke redenen blijft het bij inzet.
Is de Staatscommissie Rechtsstaat voor niets geweest? Nee, maar het is overduidelijk dat het college van B&W, gemeenteraad en ambtelijke top zichzelf een spiegel voor dienen te houden en serieus werk te maken om het vertrouwen in de politiek, het ambtelijk apparaat en de service te verbeteren. Is het een taak, nee het is een verplichting! Een verplichting naar burgers (kiezers), die niet alleen klanten, maar financieren ook het inkomen van bestuurders en ambtenaren.
Schrijf op uw spiegel: ‘Wil ik dit ook op deze wijze? Wil ik op deze manier geholpen worden?’ Laat de titel van het rapport ‘De gebroken belofte van de Rechtstaat’, niet de werkelijkheid blijven.
(Marcel Wieffering, deelnemer Staatscommissie Rechtsstaat)